zadanie
studentUJ: 8x+18x−2*27x=0
17 paź 22:38
ICSP: podziel przez 18x
17 paź 22:46
Garth:
80 + 180 − 2 * 270 = 0 ⇔ 1 + 1 − 2 * 1 = 0 ⇔ 0 = 0
17 paź 22:47
studentUJ: a szerzej?
17 paź 22:49
asdf: a skąd wiesz, czy nie ma więcej rozwiązań?
17 paź 22:50
ICSP: co szerzej ?
17 paź 22:51
Garth:
Od W|A.

Tak naprawde to nie wiem, to tylko zauwazylem bez liczenia.
17 paź 22:52
17 paź 22:53
ICSP: | | 3 | | 2 | |
teraz zauważ że ( |
| )x = ( |
| )−x |
| | 2 | | 3 | |
| | 2 | |
i otrzymane równanie przemnóż przez ( |
| )x |
| | 3 | |
17 paź 22:55
jakubs: | | 2 | |
T teraz |
| x= t i będzie wielomian 3 stopnia . |
| | 3 | |
oczywiście t>0
17 paź 22:56
Garth:
ICSP, a ten pierwszy krok to jak wymysliles? Trzeba cos zauwazyc?
17 paź 22:58
ICSP: robiłem kiedyś podobne równanie

Jeżeli nie chciało się ładnie dopasować to wzoru skróconego mnożenia to trzeba robić albo
sposobami
vax'owymi albo coś podzielić i liczyć na szczęście
17 paź 23:00
Garth:
Ogolnie fajny sposob, ale wlasnie szkoda ze trzeba liczyc na to szczescie...

Sposobow
Vax'owych niestety nie znam [jakis link mozna prosic?

].
Jakubs, a dlaczego t > 0?
17 paź 23:02
Basia:
a nie lepiej przez 27x ?
(827)x +(1827)x − 2 = 0
[(23)x]3 + [(23)x]2 − 2 = 0
t3 + t2 − 2 = 0
(t−1)(t2+2) = 0
t = 1
(23)x = 1
x = 0
17 paź 23:02
ICSP: faktycznie lepiej

t
3 + t
2 − 2 = 0 ⇒ (t−1)(t
2 +
t + 2) = 0
17 paź 23:04
Basia: oj źle w końcówce
(t−1)(t2+2t+2) = 0
dalej bez zmian bo Δ<0
17 paź 23:04
ICSP: (t−1)(t
2 +
2t + 2)

Teraz jest poprawnie rozłożony
17 paź 23:05
Basia: jak się człowiek spieszy, to ...............................................
17 paź 23:06
ICSP: Basiu a nie powinno być zamiast t
2 samo t ?
17 paź 23:06
jakubs: Garth, według mnie t>0, ponieważ funkcja wykładnicza nie przyjmuje wartości ujemnych .
17 paź 23:07
Basia:
t3+t2 − 2 : (t−1) = t2 + 2t + 2
−t3+t2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2t2 − 2
−2t^^2 + 2t
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2t − 2
−2t + 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0
t3+t2 − 2 = (t−1)(t2+2t+2) dobrze jest
17 paź 23:13
ICSP: chodzi mi o to :
t
3 + t
2 − 2
Powinno być chyba t
3 + t − 2
17 paź 23:16
Basia:
oczywiście, masz rację; jestem nieprzytomna
t
3 + t − 2 = 0
(t−1)(t
2+t+2) = 0
teraz jest już na 100% dobrze (mam nadzieję

)
17 paź 23:19
ICSP: Wszyscy się mylimy

Ja nie zauważyłem lepszego podzielenia i utrudniłem (znacząco utrudniłem) rozwiązanie
17 paź 23:23
studentUJ: dzieki UJ jest Wam wdzieczny
17 paź 23:25