Basia:

to tylko rysunek poglądowy; wynik może być zupełnie inny
A(3,y) i |OA| = 5
√(3−0)2+(y−0)2 = 5
√9+y2 = 5
9+y
2 = 25
y
2 = 16
y = 4 lub y = −4
z tego wynika, że h = |y| = 4
i mamy
2|x
1−x
2| = 8
|x
1−x
2| = 4
|x
1−x
2|
2 = 16
x
12 − 2x
1x
2 + x
22 = 16
(x
1+x
2)
2 − 4x
1x
2 = 16
| | −b | | −b | |
x1+x2 = |
| = 2* |
| = 2*3 = 6 |
| | a | | 2a | |
6
2 − 4x
1*x
2 = 16
20 = 4x
1*x
2
x
1*x
2 = 5
c = 5a
b = −6a
ponadto
f(3) = 4 lub f(3) = −4
(1)
9a + 3b + c = 4
9a −18a+5a = 4
−4a = 4
a= −1
b = 6
c = −5
f(x) = −x
2+6x−5
i teraz musisz przekształcić tę funkcję w symetrii względem (1;0)
(2)
9a+3b+c = −4
9a−18a+5a = −4
−4a = −4
a=1
b=−6
c = 5
f(x) = x
2−6x+5
i teraz musisz przekształcić tę funkcję w symetrii względem (1;0)