;)
Justyna: | x+x2+x3+x4+x5+x6+x7−7 | |
| = |
| x−1 | |
17 paź 21:49
Justyna: | lim | |
| zapomniałam dodać  |
| x→1 | |
17 paź 21:54
Eta:
zał. x≠1
Licznik W(1)= 1+1+1+1+1+1+1−7=0 ⇒ x=1 jest pierwiastkiem tego wielomianu
rozłóż licznik na czynniki .......wykonaj dzielenie np Hornerem
17 paź 21:56
Eta:
| (x−1)(x6+2x5+3x4+4x3+5x2+6x+7) | |
| |
| x−1 | |
17 paź 21:57
Justyna: ok, już ogarniam jak robiłam to zapomniałam o tym −7 na końcu i coda mi jakieś wychodziły po
prostu
17 paź 21:58
Justyna: wielkie dzięki
17 paź 21:58
Justyna: | | (x−1)(x6+25+3x4+4x3+5x2+6x+7) | |
= |
| = 1+2+3+4+5+6+7=28 |
| | x−1 | |
17 paź 22:00
Justyna: cuda *
17 paź 22:00