nierówność z wartością bezwzgledna
BBB: jak rozwiązać nierówność
|x|+2x>2 ?
17 paź 21:39
Basia:
rozważyć w przedziałach (−∞;0) i <0;+∞)
17 paź 21:41
BBB: czyli? możesz to doładniej rozpisać mniej wiecej jak to się robi?
17 paź 21:42
17 paź 21:44
BBB: czyli mam napisac x mnijesze badz rowne od zera i x wieksze badz rowne od zera?
17 paź 21:45
Basia:
x∊(−∞;0) ⇒ x<0 ⇒ |x| = −x
i masz
−x+2x>2
x>2
x∊(2;+∞)
sprzeczność z założeniem bo (2;+∞)∩x∊(−∞;0) = ∅
czyli tutaj nie ma rozwiązania
x∊<0;+∞) ⇒ x≥0 ⇒ |x| = x
i masz
x+2x>2
3x>2
x>23
x∊(23;+∞)
odp: x∊(23;+∞)∩x∊<0;+∞) = (23;+∞)
17 paź 21:47
BBB: dzieki wielkie, juz rozumiem
17 paź 21:53