Ile wynosi logarytm
qwerty: WItam, potrzebuję pomocy przy logarytmie.
| | 81 | |
Ile wynosi liczba log13 |
| ? |
| | √3 | |
17 paź 21:22
qwerty:
17 paź 21:28
krystek: | | 1 | | 81 | |
( |
| )x= |
| i teraz doprowadź do równych podstaw |
| | 3 | | √3 | |
17 paź 21:29
qwerty: Dzięki, a mógłbyś napisać jak to zrobić, albo podać jakiś przykład czy coś?
17 paź 21:34
Eta:
| 81 | | 34 | |
| = |
| = 33,5 to n= 3,5 |
| √3 | | 31/2 | |
| | n | | 3,5 | |
zatem ten logarytm jest równy: |
| = |
| = −3,5 |
| | m | | −1 | |
17 paź 21:38
Eta:
log1/5 (25√5)=.........
log2√2(4√8)=...
17 paź 21:40
qwerty: O, teraz już rozumiem xD Dzięki wielkie
17 paź 21:40
Eta:
Napisz odp: do tych przykładów , które podałam .. to uwierzę,że rozumiesz
17 paź 21:47
krystek: lub 3−1x=34*3−12
−1x=33,5
x=−3,5
17 paź 21:54
qwerty: Pierwszy przykład wynosi −52
a drugi zaraz podam też, mam nadzieję, że dobrze
17 paź 22:04
jakubs: Pierwszy dobrze
17 paź 22:07
qwerty: Dobra, drugiego to jednak nie mam pojęcia jak rozwiązać..
17 paź 22:09
jakubs: (21*212)x=22*232
232x=272
podstawy mamy takie same więc
32x=72
x=73
17 paź 22:13
qwerty: Dziękuję za pomoc
17 paź 22:17
Eta:
17 paź 22:53