graniastosłup
kika: Graniastosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną przez krawędź boczną,
przekątnąpodstawy o długości 6√2 pole przekroju jest równe 72√3cm2. Oblicz miarę kąta
nachylenia przekątnej graniastosłupa do płaszczyzny podstawy oraz pole powierzchni całkowitej
i objętość...
4 paź 18:50
AROB: Pomagam
4 paź 18:53
AROB:

Dane: d= 6
√2 cm
P
ACGE = 72
√3 cm
2 α, P
c, V = ?
P
ACGE = dh
| | 72√3 | | 72√6 | |
6√2 * h = 72√3 ⇒ h = |
| = |
| = 6√6 |
| | 6√2 | | 12 | |
| | h | |
Z ΔEAC obl. kąt α: |
| = tgα |
| | d | |
| | 6√6 | |
tgα = |
| = √3 ⇒ α = 600 |
| | 6√2 | |
d = a
√2 , czyli a
√2 = 6
√2 ⇒ a = 6 cm
P
C = 2a
2 + 4ah
Podstaw i otrzymasz P
c = 72 + 144
√6 =
72(1 + 2√6) [cm2]
V = a
2h Podstaw i otrzymasz:
V = 216√6 [cm3]
4 paź 19:19