;)
Justyna: Mógłby ktoś mi pokazać jak to rozwiązać ? albo dać wskazówki
| lim | | (x2−x−2)20 | |
| |
| |
| x→2 | | (x3−12x+16)10 | |
17 paź 20:52
Bizon:
rozłóż wielomiany ...
17 paź 21:06
Justyna: jak na razie zrobiłam coś takiego:
| | ((x−2)(x+1))20 | | ((x−2)(x−1)20 | |
= |
| = |
| = ? |
| | ((x−2)(x2+2x−8))10 | | ((x−2)3(x+2))10 | |
17 paź 21:18
Justyna: | | (x−2)20(x−1)20 | |
= |
| = |
| | (x−2)30(x+2)10 | |
17 paź 21:21
Bizon:
x
2+2x−8 Δ=36 x
1=−4 x
2=2
(x
3−12x+16)(x−2)
−x
3+2x
2
2x
2−12x
−2x
2+4x
−8x+16
+8x−16
| | lim | | (x−2)20(x+1)20 | |
zatem |
| |
| |
| | x→2 | | (x−2)20(x+4)10 | |
dalej banał −
17 paź 21:21
Justyna: | | (x−2)2(x−1)20 | |
= |
| = |
| | (x−2)3(x+2)10 | |
17 paź 21:22
Justyna: ajjj.. pomyliłam się

dzięki
17 paź 21:24
17 paź 21:29
Eta:
Licznik : [(x−2)*(x+1)]
20= (x−2)
20*(x+1)
20
Mianownik : [(x−2)(x
2+2x−8)]
10= [(x−2)*(x−2)(x+4)]
10=
= [(x−2)
2*(x+4)]
10= (x−2)
220*(x+4)
10
dla x ≠2 i x≠−4
| | (x−2)20*(x+1)20 | | (x+1)20 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| | (x−2)20*(x+4)10 | | (x+4)10 | |
| | 32 | |
x→2 limf(x)=( |
| )10=...... |
| | 6 | |
17 paź 21:30
Eta:
..= (1,5)10
17 paź 21:31