eh analiza
PuRXUTM: hej potrzebuje jak zwykle pomocy z milionem zadań, z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc
https://www.dropbox.com/s/620776wsat15eky/Zdj%C4%99cie%2016.10.2013%2C%2021%2032%2003.jpg
31, 32, 39 i 5 następnych, potem 53, 55, 56 i potem następne dowolnie chyba
jak pomożecie choćby w jednym będę bardzo szczęśliwy, szczerze jeszcze je nie ruszałem bo robie
teraz inne, ale zaraz zacznę na to patrzyć bo mam to mieć zrobione na jutro, a wrzucam od razu
dlatego bo ten gościu jest chory i daje zadania domowe z tego czego jeszcze nie
przerabialiśmy...
17 paź 20:36
Godzio:
Chętnie pomogę, ale chciałbym widzieć jakieś zaangażowanie

Popatrz chociaż na te zadania i powiedz, których NA PEWNO nie ruszysz, wtedy mogę je zrobić.
17 paź 20:42
PuRXUTM: ok, wiem jak to wygląda

ale serio się staram z tej matmy
17 paź 20:45
PuRXUTM: na pewno nie ruszę 31, 32 bo słyszałem że to z pochodnych chyba trzeba a tego nie mieliśmy
jeszcze
17 paź 20:48
PuRXUTM: 55 56 też nie wiem
17 paź 20:49
Godzio:
Żadnych pochodnych do tego nie trzeba

Dobra, pomęczę się tam, pisać Ci też pełne wyjaśnienia
itd ?
17 paź 20:50
PuRXUTM: na razie ogólnie żebym wiedział jak ruszyć, jak dalej nie będę ogarniał to wtedy objaśnienia
17 paź 20:52
Godzio:
Dobra, bądź cierpliwy
17 paź 21:04
PuRXUTM: 
przy matmie nie ma innej opcji
17 paź 21:10
Godzio:
Injekcja − funkcja różnowartościowa tzn. różnym argumentom przyporządkowuje różne wartości
Formalnie: (∀
x1,x2∊X)(x
1 ≠ x
2 ⇒ f(x
1) ≠ f(x
2))
Surjekcja − funkcja "na" tzn. każdy element przeciwdziedziny (element z Y) jest wartością
funkcji
Formalnie: (∀
y∊Y)(∃
x∊X) y = f(x)
Obraz zbioru A to:
f[A] = {f(x) : x ∊ A}
Przeciwobraz zbioru B:
f
−1[B] = {x ∊ X: f(x) ∊ B}
Zadanie 31
ℛ
2 ∍ (x,y) → (x
2 − y,y) ∊ ℛ
2
Weźmy sobie x = y = 1 wtedy f(1,1) = (0,0), teraz weźmy x = −1, y = 1 ⇒ f(−1,1) = (0,0)
Pokazaliśmy, że dla dwóch różnych par otrzymaliśmy tę samą wartość f(−1,1) = f(1,1), wniosek:
funkcja nie jest injekcją.
Funkcja nie jest surjekcją, ponieważ nie istnieje para (x,y) taka, że f(x,y) = (−1,0)
Zadanie 32
ℛ
2 ∍ (x,y) → (x − logy,y) ∊ ℛ
2
Funkcja jest injekcją, dowód:
Jeśli (x
1,y
1) ≠ (x
2,y
2) to f(x
1,y
1) = (x
1 − logy
1,y
1) ≠ (x
2 − logy
2,y
2) =
f(x
2,y
2) (współrzędne na drugim miejscu są różne)
Funkcja za to nie jest surjekcją ponieważ nie istnieje para (x,y), taka że f(x,y) = (1,−1),
ponieważ logy wymusza na nas, żeby y > 0, więc na drugiej współrzędnej nie otrzymamy liczby
ujemnej
Zadanie 39
| | ⎧ | 6x − 112x − 4, x ≠ 2 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 3, x = 2 | |
| 6x − 11 | | 6(x − 2) + 1 | | | |
| = |
| = |
| + 3 |
| 2x − 4 | | 2x − 4 | | x − 2 | |
Asymptota: x = 2 i y = 3
Funkcja jest injekcją, wynika to z różnowartości funkcji wymiernej (dowód jest prosty) i jest
surjekcją, f(x) dla x ≠ 2 przyjmuje wszystkie wartości prócz 3, 3 natomiast przyjmuje da x = 3
więc f(x) przyjmuje każdą wartość rzeczywistą
Pokazaliśmy, że f jest bijekcją, zatem wyznaczmy funkcję odwrotną:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y = |
| + 3 ⇔ |
| = 2x − 4 ⇔ x = |
| + 2 |
| | 2x − 4 | | y − 3 | | 2y − 6 | |
| | ⎧ | 12x − 6 + 2 dla x ≠ 3 | |
| f−1(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 2 dla x = 3 | |
Zadanie 53
f(x) = log
4(2x), g(x) = 8
x − 1
| | 1 | |
h = f o g = f(g) = log4(2g(x)) = log4(2 * 8x − 1) = |
| log2(21 * 23x − 3) = |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
= |
| * log223x − 2 = |
| (3x − 2) = |
| x − 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Przeciwobraz się łatwo wyznacza z takich funkcji, wystarczy wstawić za y końce przedziału (mamy
funkcję ciągłą i różnowartościową)
| | 3 | | 2 | |
−2 = |
| x − 1 ⇒ x = − |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | 2 | | 10 | |
h−1([−2,4]) = [− |
| , |
| ] |
| | 3 | | 3 | |
Zadanie 55
e
f − injekcja ⇒ f − injekcja
Zakładam, że f jest funkcją jednej zmiennej, co wiele nie zmienia
Z założenia mamy, że dla x
1 ≠ x
2 ⇒ e
f(x1) ≠ e
f(x2) a z tego mamy f(x
1) ≠ f(x
2)
Zatem pokazaliśmy, że z x
1 ≠ x
2 ⇒ f(x
1) ≠ f(x
2) co kończy dowód (proste prawda

? )
Zadanie 56
e
f − malejąca ⇒ f − malejąca ?
Dla x
1 > x
2 mamy, że e
f(x1) < e
f(x2), ale ponieważ podstawa funkcji wykładniczej jest
> 1 (e ≈ 2,7 > 1) to opuszczamy podstawę bez zmiany nierówności, a co za tym idzie:
f(x
1) < f(x
2), z tego mamy, że f również jest malejąca
17 paź 21:33
PuRXUTM: Godzio wielkie dzięki !

Już się zabieram do lektury, jak czegoś nie będę wiedział to będę
pisał
17 paź 21:38
PuRXUTM: dlaczego w pierwszym f(1,1)=(0,0)

x=1, y=1
x
2−y=1−1=0
y=1
czyli jak dla mnie to powinno być f(1,1)=(0,1)...
17 paź 21:54
Basia: Godzio się pomylił; jest tak jak piszesz
17 paź 21:58
PuRXUTM: dzięki
Basiu
17 paź 22:01
Basia:
(x2−y; y) = (a2−b;b) ⇔
x2−y = a2−b ∧ y=b ⇔ x2−b = a2−b ∧ y=b ⇔
x2 = a2 ∧ y=b
jeżeli więc weźmiesz pary
(1,1) i (−1,1) dostaniesz
f(1,1) = (0,1)
f(−1,1) = (0,1)
czyli nie jest różnowartościowa
17 paź 22:01
Godzio:
No jasne, powinno być (0,1)
17 paź 22:04
PuRXUTM: [Jeśli (x1,y1) ≠ (x2,y2) to f(x1,y1) = (x1 − logy1,y1) ≠ (x2 − logy2,y2) =
f(x2,y2) (współrzędne na drugim miejscu są różne) ]
to nie chodzi o współrzędne na pierwszym miejscu

bo funkcja logarytmiczna jest
różnowartościowa czyli pierwsza współrzędna zawsze będzie inna, tak
17 paź 22:08
Godzio: x1 − logy1 = x2 − logy2 −− nie za bardzo możemy coś na ten temat powiedzieć, więc to błędna
droga, starczy nam, że różnią się na jednej współrzędnej,
17 paź 22:09
PuRXUTM: aha bo zakładamy że y1≠y2 tak ?
17 paź 22:12
Godzio:
Powinienem trochę więcej napisać
(x1,y1) ≠ (x2,y2) ⇔ x1 ≠ x2 lub y1 ≠ y2
(1) Dla y1 ≠ y2 jest ok,
(2) Dla x1 ≠ x2 i y1 = y2 (bo w przeciwnym razie (1) )
x1 − logy1 ≠ x2 − logy2 ⇔ x1 ≠ x2 więc wszystko ok
17 paź 22:16
PuRXUTM: Godzio jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc !
17 paź 23:34