mam takie zadanie
Kąt rozwarcia stożka ma miarę 120 , a promień jego podstawy jest równy 2. Oblicz pole
przekroju osiowego tego stożka.
Wypisałam dane:
α = 120st
δ = 30st , bo podzieliłam jego przekrój na dwa trójkąty, których miary kolejnych kątów wynoszą
| 1 | ||
δ = 30 , | α czyli 60st | |
| 2 |
| √3 | ||
obliczyłam H korzystając ze wzorów tutaj https://matematykaszkolna.pl/strona/2280.html. wyszło mi | ||
| 8 |
| a*H |
| 2√3 | √3 | ||||||||||||||
P = | P = | , skracam 4 z 2 i dalej P = | = | ||||||||||||||
| 2 | 2 | 8 | 4 |
| 4√3 | ||
w odpowiedzi jest wynik P = | ||
| 3 |
Na podstawie własności trójkąta prostokątnego o kącie 60o: x√3 = 2 ⇒ x = ...
| 2√3 | ||
H= | ||
| 3 |
| 1 | 2√3 | 4√3 | ||||
P= | *4* | = | ||||
| 2 | 3 | 3 |
ale prosze o sprawdzenie
r = 2
2α = 120st, α = 60st
| 1 | ||
P = | * 2r * H = rH | |
| 2 |
| r | ||
tgα = | ||
| h |
| 2 | ||
tg60st = | ||
| H |
| 2 | ||
√3 = | ||
| H |
| 2√3 | ||
H = | ||
| 3 |
| 2√3 | 4√3 | |||
P = 2 * | = | |||
| 3 | 3 |
| H | ||
ctgα = | ||
| 2 |
| H | ||
ctg60st = | ||
| 2 |
| √3 | H | ||
= | |||
| 3 | 2 |
| 2√3 | ||
H = | ||
| 3 |
| 4 | 4 | |||
x√3 = 2 /2 ⇒ 3x2 = 4 ⇒ x2 = | , stąd P = | √3 | ||
| 3 | 3 |