pytanei
tn: Czy wszystkie własność z zbioru R są zachowane dla zbioru zespolonych?
Mam na myśli własnosci wartosc bezwzględnej.
Absolutnie wszystkie ?
np:
|z| < 2 <=> −2<z<2
17 paź 20:09
matyk: |z|<2 − oznacza koło bez brzegu o środku w (0,0)
17 paź 20:10
tn: w takim razie co oznacza:
|z−1| < 2
17 paź 20:12
tn: czy jeśli liczba |z| =5 to znaczy, że rozwiązaniem tego równania są wszystkie punkty na okręgu
o promoieniu 5 i srodku 00?
17 paź 20:29
PW: No, wystarczy sformułować to następująco:
|z|
jest odległością liczby z na płaszczyźnie zespolonej od początku układu współrzędnych.
Tak jak |x| był odległością liczby x od zera na osi.
17 paź 20:35
Mila:
|z−1|<2⇔|z−(1+0i)|<2
punkty wewnątrz okręgu o promieniu 2 i środku S=(1,0)
Łatwo to odkryjesz , gdy podstawisz za
z=x+iy , x,y ∊R
|x+iy−1|<2
|(x−1)+iy|<2
√(x−1)2+y2<2 /2 obie strony są nieujemne
(x−1)2+y2<22
Post 20:29 Tak
17 paź 20:35
tn: @Mila jesteś wielka

!
wreszcie to rozumiem.
1) z<2 jest bez sensu. Ale już |z| < 2 ma sens.
czyli |z| nie ma części urojonej tak na prawdę?
17 paź 20:55
tn: weźmy:
|z−i| = |z+i|
To będą dwa okręgi. Moge je narysować.
Ale w jaki sposób odczytam rozwiązania ?
Chodzi mi tu o ścisłe rozumowanie.
17 paź 21:08
Mila:
|z−i| = |z+i|
|z−(0+i)|=|z−(0−i)| to będzie symetralna odcinka AB, gdzie A=(0,1) i B=(0,−1)
czyli y=0 ( inaczej oś X)
Przeczytaj definicję symetralnej .
17 paź 21:16
tn: na jakiej zasadzie w ten sposób wnioskujesz?
17 paź 22:09
tn: |z−(1+0i)|<2
Dlaczego stąd już widać, że to okrag?
17 paź 22:19
Godzio:
|z − z0| = r −− okrąg
|z − z0| ≤ r −− koło
Skąd to się bierze ?
z = a + ib
z0 = a0 + ib0
|z| = √a2 + b2
|z − z0| = √(a − a0)2 + (b − b0)2 = r ⇔ (a − a0)2 + (b − b0)2 = r2 −− a to jest
równanie okręgu o środku (a0,b0)
17 paź 22:22
Mila:
|z|=5
|3+4i|=√32+42=5 ∊R
|z|=5
|z−0|=5 okrąg o środku (0,0) i r=5
z=x+iy
|x+iy|=5
√x2+y2=5
x2+y2=52
Nie wiem , czego dotyczy pytanie 22:09
17 paź 23:09
tn: dotyczy tamtej symetralnej.
18 paź 00:06
Mila:
z=x+iy
i podstaw.
Resztę jutro .Dobranoc.
18 paź 00:45