matematykaszkolna.pl
.Sprawdzenie dowodu Piotr 10: Wykaż z definicji, że liczba 7 jest niewymierna. Przeprowadzam dowód nie wprost, który polega na zaprzeczeniu tezy, Niech 7 będzie liczbą wymierną. Wtedy można ją przedstawić w postaci ułamka nieskracalnego. Czyli będą to liczby względnie pierwsze.
 p 
7=

p ⋀ q ∊ C
 q 
 p2 
7=

q2 
7*q2=p2 Lewa strona na pewno dzieli się przez 7, gdyż jest ona wielokrotnością liczby 7. Jeżeli lewa strona dzieli się przez 7 to i prawa strona też musi się dzielić przez 7. Z tego wynika, że: p2=(7k)2 , k∊C p=7k⇒ p jest podzielne przez 7 Z równania : 7q2=p2 ⇔q2=7k2. Wynika z tego, że q jest podzielne przez 7. To jest sprzeczność, ponieważ na początku założyłem że liczby p oraz q są liczbami względnie pierwszymi. c.n.w OK?
17 paź 19:49
Piotr 10: emotka?
17 paź 20:12
Eta: emotka
17 paź 20:16
Piotr 10: Dzięki Eta
17 paź 20:18
Godzio: q ∊ C na pewno ?
17 paź 20:39
Piotr 10: q∊C−{0} hmm ?
17 paź 20:40
Godzio: emotka
17 paź 20:43
Piotr 10: emotka
17 paź 20:44
PW: Piotrze, wiesz że można też przeprowadzić dowód korzystając z kryterium podzielności wielomianu przez dwumian? 7 = x ⇔ 7=x2 ⇔x2−7=(x−7)(x+7)=0 Wielomian W(x)=x2−7 zgodnie z tym kryterium mógłby mieć pierwiastki wymierne tylko pod warunkiem, że są nimi podzielniki liczby 7, czyli −1,1,7,−7. Żadna z tych liczb nie jest pierwiastkiem wielomianu, a więc nie ma on wymiernych pierwiastków. Liczba 7 jest pierwiastkiem, co oznacza że nie jest wymierna. Teraz jest to tylko zabawa, wolę Twój dowód, ale dla bardziej skomplikowanych liczb jest to dobre narzędzie.
17 paź 20:58
Piotr 10: Oczywiście, że wiem emotka. W szkole miałem zadanie ''Wykaż za pomocą twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu, że liczba a=35 jest niewymierna'' i tutaj trzeba właśnie z tego twierdzenia. A pani profesor powiedziała, że gdy mamy ''Wykaż za pomocą definicji'', to trzeba w sposób, który pokazałem wcześniej emotka. Osobiście wole takie coś robić korzystając z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach emotka
17 paź 21:02