rownanie
ble ble: Rozwiąż równanie :
(x+2)4−x4=80
17 paź 19:48
Bogdan:
a2 − b2 = (a − b)(a + b)
a4 − b4 = (a2 − b2)(a2 + b2)
17 paź 19:52
ble ble: dzięki już dalej wiem jak
17 paź 19:56
Bogdan:
17 paź 19:59
ble ble: a jak wychodzi potem x3−4x−24=0 to jak to rozłożyć?
17 paź 20:08
matyk: To równanie ma pierwiastek rzeczywisty, ale nie wyznaczysz go szkolnymi metodami. Pewnie jakiś
błąd masz.
17 paź 20:12
Eta:
Możesz też tak:
(x+2)2*(x+2)2−x4= 80
otrzymasz równanie: x3+3x2+4x −8=0
W(1)= ..... =0 ⇒ x=1
podziel (x3+3x2+4x−8) : (x−1) =...... i sprawdź czy są jeszcze inne rozwiązania
17 paź 20:15
Bogdan:
((x + 2)2 − x2)((x + 2)2 + x2) = 80
(x2 + 4x + 4 − x2)(x2 + 4x + 4 + x2) = 80
4(x + 1)*2(x2 + 2x + 2) = 0
17 paź 20:15
ble ble: ooo dzięki bardzo
17 paź 20:16
Eta:
dla x=1 sprawdzamy : L=(1+2)
4−1
4= 81−1= 81= P i jest ok
17 paź 20:19
Eta:
poprawiam chochlika

81−1=
80= P
17 paź 20:20
Eta:
U Bogdana wkradł się chochlik
4(x+1)*2(x2+2x+2)= 80 zamiast 0
17 paź 20:24
ble ble: twój sposób dla mnie jest prostszy
17 paź 20:26
PW: Końcówka u Bogdana jest oczywiście
(x+1)(2x2+2x+2)=10,
jedno rozwiązanie x=1 po prostu zgadujemy (to najpiękniejsze co może być, a kto nam zabroni)?,
pozostaje pokazać że jest to jedyne rozwiązanie.
17 paź 20:28
PW: Cholera, (x+1)(x2+2x+2)=10
17 paź 20:30
Eta:
PW ....."końcówka" ?
17 paź 20:31
Bogdan:

ach te chochliki
17 paź 20:31
Eta:
17 paź 20:32
PW: Niech będzie, dokończmy.
(x+1)[(x+1)2+1]=10
Obie funkcje są rosnące dla x>−1, a więc na pewno nie ma pierwiastków większych od −1.
Kto dalej?
17 paź 20:42
PW: Znowu brak precyzji: nie ma pierwiastków innych niż 1 na przedziale (−1,∞).
17 paź 20:46