dowodzik :)
PuRXUTM: Udowodnij że 3|10n+4n−2
10 Sprawdzenie− zgadza się
20 zakładam że 10n+4n−2=3k k∊Z
30 krok indukcyjny, udowadniam że jeśli 10n+4n−2=3k to 10n+1+4n+1−2=3l, l∊Z
no i pytanie co dalej...
17 paź 19:38
matyk: Trzeba skorzystać z założenia indukcyjnego.
17 paź 19:40
PuRXUTM: no to to wiem, tylko jak z tego skorzystać
17 paź 19:42
Bogdan:
20. 10n = 3k − 4n + 2
30. 10n+1 + 4n+1 − 2 = 10*10n + 4*4n − 2 = 10*(3k − 4n + 2) + 4*4n − 2 = ...
17 paź 19:46
PuRXUTM: dzięki wielkie
17 paź 19:54
Bogdan:
17 paź 19:54