wrocławianka: Drogą biegnącą równolegle do toru jechał motocyklista z szybkością 72km/h. Po torach w
przeciwną stronę jechał pociąg z szybkością 54km/h. Motocyklista mijał pociąg w ciągu
3s. Oblicz:a) długość pociągu, b) odcinek drgoi,jaki przebył motocyklista podczas
mijania pociągu, c)odcinek drogi jaki przebył pociąg podczas mijania motocyklisty.
25 wrz 20:42
ddd:
25 wrz 21:52
WROCLAWIANKA: ddd - nie widac Twojej odp. panie Jakubie prosze o pomoc
25 wrz 21:57
Jakub: Motocyklista jechał w przeciwną stronę niż pociąg, dlatego jego prędkość względem pociągu
to 72+54=126km/h
126km/h = 126*1000m/3600s = 35m/s
a)Jeżeli czas mijania to 3s to długość pociągu to
s=v*t = 35*3=105m
b)72km/h = 20m/s
s = v*t = 20*3 = 60m
c)54km/h = 15m/s
s = v*t = 15*3 = 45m
25 wrz 22:04