Ciąg a_n określony jest wzorem a_n(n-6)^n^-^3. Ile wyrazów ciągu a_n równych jes
kamczatka: Ciąg an określony jest wzorem an(n−6)n−3. Ile wyrazów ciągu an równych jest 1 ?
Odpowiedź to trzy.
Ja rozwiązywałem to tak ale coś nie wyszło:
(n−6)n−3=1
(n−6)1=(n−6)n−3
n−3=1
n=4
17 paź 18:55
kriss: dla n=3 lub n=7
to są te rozwiazania
bo masz (n−6)0=1
a i (7−6) do 4 masz 1
17 paź 19:13
kamczatka: ok dzięki.
17 paź 19:33
kamczatka: to jakie tutaj będzie rozwiązanie bo się pogubiłem ?
18 paź 17:41
kamczatka: a dobra n=3 czyli trzy wyrazy są równe 1
18 paź 17:43