Największym wyrazem ciągu b_n o wyrazie ogólnym b_n=-4(n-5)^2+6 jest wyraz:
kamczatka: Największym wyrazem ciągu bn o wyrazie ogólnym bn=−4(n−5)2+6 jest wyraz:
odpowiedź to B.piąty ale nie wiem jak to zrobić.
17 paź 18:54
kamczatka: ?
17 paź 19:38
Bogdan:
y = −4(x − 5)2 + 6, jakie współrzędne ma wierzchołek tej paraboli?
17 paź 19:39
kamczatka: (5,6)
17 paź 19:42
kamczatka: ale n2 jest dodatnie to n=5 przyjmuje dla mnie najmniejszą wartość.
17 paź 19:43
Bogdan:

y −4(x − 5)
2 + 6
Największa wartość y = 6 dla x = 5
17 paź 19:49
kamczatka: ok dzięki to mi się pomieszało bo przecież jak n2 jest dodatnie to parabola jest rosnąca.
17 paź 19:50
Bogdan:
"jak n
2 jest dodatnie to parabola jest rosnąca" − ?
17 paź 19:54
kamczatka: malejąca nie wiem co się ze mną dzieję za dużo chyba już tych zadań.
17 paź 20:17
Bogdan:

też dziwne
17 paź 20:22