Trygonometria
Impli: Hej. Sprawdzian zbliża się nie ubłaganie. Niestety im bliżej tym więcej wątpliwości ; ).
Nie będę zamieszczał jakiegoś konkretnego zadania tylko wertując zeszyt, spróbuję zasięgnąć u
was rady. Tak na początek:
(sinx−cosx)(sinx−7cosx)=0
To równanie jest prawdziwe tylko wtedy gdy:
sinx=cosx ∨sinx=7cosx
O ile ze sprawdzeniem pierwszego warunku nie ma problemu (wykres) to z drugim mały kłopot. Jak
sobie poradzić ? sinx=cosx dla x=π4+kπ a kiedy sinx=7cosx ?
17 paź 18:52
Impli: Ktoś mógłby pomóc ?
17 paź 19:08
PW: Tak samo,
tgx=7.
Taki kąt istnieje, możemy go bez trudu skonstruować cyrklem i linijką, po czym zmierzyć
kątomierzem.
Możemy zajrzeć do tablic i podać przybliżenie.
Możemy uczenie napisać
x=arctg7.
17 paź 19:54