przenoszenie znaku z mnożeniem
kamczatka: Jeśli jest przykład
| | 1 | | 1 | |
to gdy |
| chce przenieść na 2 stronę to się zmienia na liczbę 2 czy na − |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
17 paź 18:49
kamczatka: ?
17 paź 19:12
Antek: | | 1 | | 1 | |
Ale nie przenosisz samo |
| tylko |
| q wiec tu sie nic nie zmienia |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
czyli mozesz zapisac tak |
| q=2046 |
| | 2 | |
To nie jest dodawanie albo odejmowanie
17 paź 19:20
kamczatka: ale mi chodzi jakbym chciał przenieść bez q ?
17 paź 19:26
Bogdan:
Wg przepisu
kamczatki 6 = 2 * 3 ⇒ 6 − 2 = 3
17 paź 19:28
Antek: Podam CI przyklad
20=4*5 jak przeniesz 5 czy 4 na druga strone . Przeciez to jest mnozenie
Ale jak masz tak
10=3+7 to mozesz juz np 7 cz 3 przenies ma druga strone i mamy
10−7=3 lub 10−3=7
Podaj cala tresac zadania
17 paź 19:30
kamczatka: Podam konkretny przykład:
2048=2
n
| | 1 | |
i tutaj |
| zamieniła się na 2 |
| | 2 | |
17 paź 19:32
jakubs: Mnożenie obustronne przez 2
17 paź 19:33
kamczatka: ok dzięki.
17 paź 19:37