Proszę o pomoc
Ambitas: Witam mam problem z tym nie mogę się doszukać wyniku kombinuje na wszystkie sposoby
| | 3−4x | |
po zapisaniu równania y= |
| w postaci kierunkowej otrzymamy równanie. |
| | 6 | |
i początek by wyglądał tak prawda ?
| | 3−4x | |
y= |
| /*6 i tutaj nie wiem czy mogę coś skracać czy nie ? i jakąś podpowiedz bym |
| | 6 | |
prosił do dalszej części bo nie wiem co zrobić z tym y i miesza mi się po prostu .
2. tutaj nie wiem w ogóle siedziałem nad tym ale nic przez początek układu współrzędnych nie
przechodzi prosta o równaniu mamy tak y=−3x y =−0,5x y=x−1 czy y=1,5x myślałem że tutaj
podstawić 0 skoro przez początek układu ?
17 paź 18:35
matyk: 2. Skojarz sobie współczynnik b we wzorze y=ax+b jako współczynnik przesunięcia. (od początku
układu.)
U nas nie pasuje y=x−1 − ta nie przechodzi przez początek układu.
Pierwszego nie rozumiem o co pytasz.
17 paź 18:39
Ambitas: w pierwszym po prostu nie wiem jak to rozwiązać myślałem , że trzeba się pozbyć mianownika i co
dalej ?
17 paź 18:41
matyk: ale co rozwiązać? równanie, nierówność?
17 paź 18:42
Ambitas: by to tak wyglądało
| | 18−24x | |
6y= |
| tutaj chyba mogę skrócić 6 i 18 ? |
| | 6 | |
17 paź 18:42
Ambitas: równanie prostej
17 paź 18:43
Ambitas: czyli np y= −2x+12
17 paź 18:44
Ambitas: łapiesz ?
17 paź 18:44
Ambitas: bo jak robię w taki sposób jak napisałem wyżej to nie wychodzi mi żadna z odpowiedzi , może
podam ci te odp żebyś skumał A.y=−23x+1 B. y=−2x+12 C. y=−23x+12 D .
y=−2x+1
17 paź 18:48
Ambitas: matyk jesteś ?
17 paź 19:03
Antek: Zapamietaj to sobie
| | a−b | | a | | b | |
Bede pisal na literkach . Jesli mamy tak |
| to |
| − |
| |
| | c | | c | | c | |
| | a+b | | a | | b | |
Tak samo bedzie jesli mamy |
| to |
| + |
| To teraz zapisz rownanie tej |
| | c | | c | | c | |
funkcji
17 paź 19:12
Ambitas: aha
17 paź 19:21
Ambitas: czyli będe miał tak jak na początku tylko stosuje ten wzór tak
17 paź 19:25
Antek: | | 3−4x | | 3 | | 4x | | 1 | | 2 | | 2 | | 1 | |
y= |
| to y= |
| − |
| to y= |
| − |
| x to y=− |
| x+ |
| i znajdz |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 2 | | 3 | | 3 | | 2 | |
poprawna odpowiedz bedzie tak
17 paź 19:36