ciagi
Jacuś: suma 3 i 7 wyrazu ciagu arytmetycznego jest rowna 20, suma kwadratw tych wyrazow jest rowna
328. wyznacz ogolny wyraz tego ciagu
trzeba zrobic w ukladzie rownan...
17 paź 18:31
Antek: Tak jak piszsesz trzeba zrobic uklad rownan
17 paź 18:38
Jacuś: no wiem ale zatrzymalem sie w odpowiednim momencie i dalej nie wiem co bo nie pasuje mi do odp
17 paź 18:40
Antek: a3=a1+2r
a7=a1+6r
a1+2r+a1+6r=20i
(a1+2r)2+(a1+6r)2=328 dalej juz wiesz co robic
17 paź 18:53
Antek: Panie Jacku. Jesli dobrze Pan policzy to nie ma potrzeby zagladania do odpowiedzi
17 paź 18:56