zadanie tekstowe
sylwia: sklep oferuje wafle w cenie 8 zl i 12 zl zl za kilogram. sprzedawca chce przygotowac mieszanke
tych wafli w cenie 11 zl za kilogram. ile wafli kazdego rodzaju powinien zamieszac, aby
otrzymac 20 kg mieszanki?
17 paź 18:28
Antek: na forum jest kilka rozwiazan tego zadania .
Ostatnio Janek 191 rozwiazywal to zadanie
17 paź 18:29
sylwia: sylwia: sklep oferuje wafle w cenie 8 zl i 12 zl zl za kilogram. sprzedawca chce przygotowac
mieszanke tych wafli w cenie 11 zl za kilogram. ile wafli kazdego rodzaju powinien zamieszac,
aby otrzymac 20 kg mieszanki? jak rozwiazac te zadanie
18 paź 11:45
Gustlik:

Metoda "kubełkowa":
8x+12(1−x)=1*11
8x+12−12x=11
−4x=11−12
−4x=−1 /:(−4)
| | 1 | | 3 | |
Na 1 kg mieszanki potrzeba |
| kg wafli po 8 zł i |
| kg wafli po 12 zł, pomnóż te |
| | 4 | | 4 | |
ilości wafli przez 20, bedziesz miał odpowiedź.
19 paź 03:25
Gustlik: Sorry, będziesz miała odpowiedź, teraz się popatrzyłem na nick i zauwazyłem, że jesteś
dziewczyną.
19 paź 03:26