wyznacz ogolny wyraz tego ciagu, poczatek potrafilem zrobic dalej nie wiem jak..
Przemoo: a3+a7=20
a32+a72=328
a1+2r+a1+6r=20
(a1+2r)2+(a1+6r)2=328
17 paź 18:22
Janek191:
a3 + a7 = 20
a32 + a72 = 328
więc
(a1 + 2r) + ( a1 + 6r) = 20 ⇒ 2a1 + 8r = 20 ⇒ a1 + 4r = 10 ⇒ a1 = 10 − 4r
( a1 +2r)2 + ( a1 + 6r)2 = 328 ⇒ (10 − 4r +2r)2 + ( 10 − 4r + 6r)2 = 328 ⇒
⇒ ( 10 − 2r)2 + (10 + 2r)2 = 328 ⇒ 100 − 40r + 4r2 + 100 +40r + 4r2 = 328 ⇒
⇒ 8r2 = 128 ⇒ r2 = 16
więc r = − 4 lub r = 4
zatem a1 = 10 − 4*(−4) = 26 lub a1 = 10 − 4*4 = − 6
an = a1 + ( n −1)*r
================
1) an = 26 + ( n −1)*(−4) = 26 − 4n + 4 = 30 − 4n
2) an = − 6 + ( n −1)*4 = − 6 + 4n − 4 = 4n − 10
Odp. an = 30 − 4n lub an = 4n − 10
===================================
18 paź 00:12