Rów.tryg.
52: tg4x=ctg18x
tg4x * tg18x −1=0
Da się coś z tym zrobić, czy to jest źle... ?
17 paź 18:14
52: zrobiłem dalej coś takiego
| sin4x*sin18x | |
| =1 |
| cos4x*cos18x | |
cos(−14x)−cos22x=cos(−14x)cos22x
−cos22x=cos22x
2cos22x=0
cos22x=0 tak ?
17 paź 18:19
52:
17 paź 20:23
Bogdan:
Założenia: ...
| | π | | π | |
tg4x = tg( |
| − 18x) ⇒ 4x = |
| − 18x + k*π (dokończ) |
| | 2 | | 2 | |
17 paź 20:35
52: kurcze , nie wiedziałem że jeśli ma się
np. sin a = sin b to
a=b+2kπ
a skąd jeszcze się to tak bierze ?
Dzięki
17 paź 21:01
52: up
17 paź 21:16