Narysuj wykres funkcji i omów jej własności
spirking: y=|2−x − 1|;
17 paź 18:01
Mila:
Co potrafisz z tego zadania zrobić?
17 paź 18:06
123:

y = 2
x <czarny>
y = 2
−x <czerwony>
y = 2
−x − 1, v = [0, −1] <niebieski>
y = |2
−x − 1| <zielony>
17 paź 18:09
spirking: Generalnie mam problem z podejściem do niego w ogóle.
W pewnym momencie się gubię >.>
Na pewno trzeba zacząć od tego że:
y=2x→T[0,−1] y=2x−1
...tylko no dalej, właśnie...
17 paź 18:09
spirking: O! Dziękuję bardzo!
17 paź 18:09
spirking: ...czyli jeśli mamy potęgę x ujemną to robimy SOY... SOX kiedy minus jest przed całą funkcją,
tak?
17 paź 18:12
Mila:
1)
f(x)=2x→SOY→g(x) =2−x
2)f(x)=2x→SOX→g(x)=−2x
17 paź 18:19
spirking: ojej, dzięki wielkie. A jeszcze jedno jeśli można....
Jeśli... np jest y=3
|x| 
? to wtedy jest jakby SOY tylko na dodatnich y−kach prawda
17 paź 19:26
Mila:

f(x)=3
x→S
OY tylko tej części wykresu z lewej strony OY, resztę pomijamy (ta szara jest
pominięta)⇒
g(x)=3|x|
17 paź 23:36