matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
seba:
Czy mógłby ktoś rozwiązać to równanie wykładnicze? (liczę i nie wiem co się dzieje z tą trójką
2
po prawej stronie). Wynik to x =
3
Oto przykład:
4
8
= (
)
x
* 3
3
27
17 paź 17:57
Mila:
4
2
=3*(
)
3x
/:3
3
3
4
2
=(
)
3x
9
3
2
2
(
)
2
=(
)
3x
⇔3x=2
3
3
2
x=
3
17 paź 18:05