Jak rozwiazywac takie uklady rownan?
Trg:
2x2 +y2 = 4
2xy−2x = −5.
17 paź 17:56
ICSP: Myśleć

Dodając równania stronami :
2x
2 + y
2 + 2xy − 2x = −1
x
2 − 2x + 1 + x
2 + 2xy + y
2 = 0
(x−1)
2 + (x+y)
2 = 0
Wyciągnij wnioski.
17 paź 17:58
Trg: Ale np.: Dlaczego w trzecim rownaniu znika 2x, i co sie dzieje z 2xy?
17 paź 18:01
ICSP: Wzory skróconego mnożenia !
17 paź 18:03
Trg: Ok. Rzeciwiscie. Dzieki
17 paź 18:05
ICSP: Tylko pamiętaj o tym aby sprawdzić czy otrzymana para liczb rzeczywiście spełnia równanie
17 paź 18:07
lkj: Zadanie z tegorocznej Olimpiady Matematycznej Gimnazjalistów !
19 paź 12:23
ICSP: Poważnie ?
No to przepraszam

Z drugiej strony poziom nieźle spadł przez ostatnie lata
19 paź 12:34
Piotr 10: No nie wiem ICSP pan Ikj już w kilku postach napisał to samo nie tak dawno
19 paź 12:39
ICSP: Sprawdziłem. Fatycznie zadanie z OMG
19 paź 12:40
Piotr 10: Popatrz na wcześniejsze posty z kilku minut, też to samo Ikj pisał. Ciekawi mnie czy to
prawda
19 paź 12:42
19 paź 12:45
Trg: Rzeczywiscie. Chcialbym jednak zalwazyc ze Ja dostalem to na zadanie domowe(jestem 1kl liceum)
20 paź 15:31