Wyznacz dziedzinę funkcji
Sympleks: Dana jest funkcja f(x)=√x+1/x
w odpowiedzi podany jest zbiór (−∞;−1>∪(0;∞)
z przedziałem (0;∞) się zgodzę ale przedziału (−∞;−1> nie powinno być według mnie bo wyrażenie
pod pierwiastkiem musi być nieujemne
17 paź 17:54
ICSP: wstaw x = −2 i zobacz czy dostaniesz dodatnią czy ujemną wartość
17 paź 17:56
diego: x+1 jest w liczniku całe?
17 paź 17:57
Sympleks: wstawię pod x −2 i będę miał √−2 pierwiastek ujemny
17 paź 17:59
john: | | 1 | |
rozwiązujemy taką nierówność x + |
| ≥ 0, o ile dobrze widzę |
| | x | |
17 paź 18:00
Sympleks: nie, rozwiązujemy taką x+1 kreska ułamkowa x
całe wyrażenie jest pod pierwiastkiem
17 paź 18:15
Sympleks: √x+1x
17 paź 18:17
Antek: | | x+1 | |
NO to jaki jest problem |
| ≥0 |
| | x | |
zamien iloraz na iloczyn i dzialaj albo pomnoz obusstronnie przez x
2 i dzialaj
17 paź 18:21
Antek: i jeszcze jeden warunek x≠0
17 paź 18:23
Sympleks: Problem jest taki, że teoretycznie jak mamy całe wyrażenie wymierne pod pierwiastkiem to żeby
było nam łatwiej liczyć zapisujemy je w taki sposób, że i licznik i mianownik jest pod
"oddzielnym" pierwiastkiem
Więc jak weźmiemy w tym przypadku mianownik pod pierwiastek i damy liczbę ujemną np −5 to
wyrażenie pod pierwiastkiem wyjdzie nam ujemne a tak być nie może
17 paź 18:36
matyk: "pod oddzielnym pierwiastkiem"? co to wg ciebie znaczy?
Antek − podał ci konkretne kroki. Odpowiedź z podręcznika jest poprawna zaznaczę.
17 paź 18:44
Antek: A slyszales o tym z e zamieniajac iloraz wyrazenia wymiernego na iloczyn otzrymamy nierownosc
wielomianowa ktora ma w wyznaczonej dziedzinie takie same rozwiazania jak nierownosc wymierna
| | x+1 | |
wiec |
| ≥0 to (x+1)x≥0 to teraz napisz przedzial rozwiazania tej nierownosci ale |
| | x | |
pamietaj ze x≠0
17 paź 18:48
john: | | x + 1 | |
chyba na myśli ma coś takiego |
| (to całe pod pierwiastkiem), powinno być tym samym co |
| | x | |
| | √x + 1 | |
|
| , ale wydaje mi się, że te wyrażenia mają różne dziedziny |
| | √x | |
17 paź 18:50
Sympleks: dlatego napisałem to w cudzysłowie
mamy licznik − a(który jest pod pierwiastkiem) kreska ułamkowa, mianownik b(pod pierwiastkiem)
całe wyrażenie nie jest pod pierwiastkiem, nie chciałem tego zapisywać w taki sposób −−>
√a√b bo dziwnie to wygląda i ktoś mógłby NIE ZROZUMIEĆ o co mi chodzi
rozumiesz teraz ?
a kolega Antek owszem podał kroki ale nie zrozumiał o jaki problem mi chodzi
Skoro oba wyrażenia wymierne √x+1x = √x+1√x to dlaczego przy rozwiązywaniu
pierwszego nie postępujemy analogicznie do rozwiązywania drugiego ?
17 paź 18:58
john: Ktoś inny niech się wypowie, ale myślę właśnie, że te wyrażenia nie do końca są takie same, bo
| | √x + 1 | |
mają różne dziedziny. Przy |
| dziedzina to x + 1 ≥ 0 oraz x > 0 czyli w sumie |
| | √x | |
x ≥ −1 (bez 0). Myślę, że analogiczny przypadek to (
√x)
2, niby to samo co
√x2, ale
dziedziny różne
17 paź 19:08
Sympleks: Właśnie, wyrażenia jako wyrażenia są sobie równe i myślałem, że muszę mianownik wziąć pod
pierwiastek i dopiero wtedy określić dziedzinę ale jednak nie tędy droga

Więc wychodzi na to że
√x+1x =
√x+1√x lecz dziedziny mają różne tak jak
kolega john napisał
17 paź 19:17