Równanie liniowe
Julia: Dane jest równanie z niewiadomą x. Przedyskutuj liczbę rozwiązań równania ze względu na wartość
parametru. Wtedy, gdy istnieje jedno rozwiązanie −wyznacz je.
a) (4 − m
2)x = m + 2
Proszę o wytłumaczenie, bo za nic w świecie nie mam pomysłu
17 paź 17:45
matyk: na początek − co się dzieje jeśli 4−m2=0?
17 paź 17:47
Julia: no wtedy m+2 = 0
17 paź 17:49
Monika: Jest to funkcja liniowa y=ax+b, gdzie a=4−m2, b= −(m+2)
1) Brak rozwiązań, gdy współczynnik kierunkowy 'a' jest zerem
(4−m2) = 0
m2=4
m=2 i m=−2
2) 1 rozwiązanie, gdy a≠0
m≠2 i m≠−2
17 paź 17:49
diego: Niestety Monika źle. Bo jeśli m=−2 mamy nieskończenie wiele rozwiązań. Reszta ok.
17 paź 17:51
Monika: racja

przeoczenie
17 paź 17:52
Julia: ok chyba ogarniam

dzięki
17 paź 18:10