Funkcje cyklometryczne.
Franio: Nie wiem czy forum obejmuje te zagadnienia, ale może ktoś potrafi.
Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości:
y = 2arccos(1−x)
17 paź 17:34
Basia:
arccos(czegokolwiek) jest funkcją określoną na D=<−1;1>
przyjmującą wartości z przedziału <0;π>
stąd masz:
−1 ≤ 1−x ≤ 1 /−1
−2 ≤ −x ≤ 0 /*(−1)
2 ≥ x ≥ 0
D = <0;2>
funkcja wykładnicza y = 2czegokolwiek jest funkcją rosnącą
czyli najmniejszą wartością jest 20 = 1 a największą 2π
ZW = <1; 2π>
17 paź 17:40
Franio: Dziękuje. : )
17 paź 17:42
Franio: A co jak mamy pierwiastek?
y = arcsin√1 − x22 licznik: 1− x2 , mianownik: 2
Wtedy dziedzina calego y zmienia sie na <0,1> ?
17 paź 18:24
matyk: Najpierw dziedzina pierwiastka. Potem zbiór wartości pierwiastka − będzie to dziedzina arcsin.
17 paź 18:32