Optymalizacyjne
kretyn: Fotograf zrobił zdjęcie klasie Ryśka liczącej 33 uczniów. Cenę zdjęcia okręślił następująco:
jeżeli odbitkę zamówi nie więcej niż 10 osób, to cena będzie równa 8 zł. Zamówienie zdjęcia
przez każdą następną spowoduje, że wszyscy zamawiający będą płacić o 10 groszy mniej.
Zakładając, że zrobienie odbitki kosztuje fotografa 1zł, oblicz, przy jakiej liczbie zamówień
jego zysk będzie największy. Ile ten zysk będzie równy.
Zacząłem tak:
10+x − liczba zamówień
8−0.10x − cena dla wszystkich po obnizce
czyli f(x) = (10+x)(8−0.10x)
Co dalej? Jak to zrobić? Ktoś jest w stanie wytłumaczyć?
17 paź 17:26
Basia: dobrze

f(x) = 80 − x + 8x − 0,1x
2 = −0,1x
2 + 7x + 80
| | −b | | −8 | |
ta funkcja przyjmuje wartość największą dla x=p= |
| = |
| = 4 |
| | 2a | | −2 | |
czyli zysk będzie największy przy 14 zamówieniach
zysk = 14*8 (zarobek brutto) − 14*1 (koszty własne) = 14*7 = 98
17 paź 17:30
daras: ale wtedy koszt cena zdjęcia wyniesie 7,60 zł
więc zysk = 14 x 7,60 =106,40 − 14,00 = 92,40
17 paź 17:37
kretyn: kurcze, to jakim sposobem w odpowiedziach podręcznika jest 155,1

właśnie to mnie dziwi!
17 paź 17:38
Basia: daras ma oczywiście rację, a poza tym chyba nie ma błędu
w każdym razie nie widzę
17 paź 17:47
kretyn: Chyba tak, bo wtedy 33 osoba to cena 5,70 czyli 33*5,70 to 188,1
a 188,1 − 33 = 155,1
WOW
KOCHAM WAS
haha
17 paź 17:49
daras: kretyn
17 paź 18:43