rozwiąż róność
RCG21: x4−2x3+4x2−6x+3=0 prosze o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
17 paź 17:04
ICSP: zauważ ze 4x2 = x2 + 3x2
17 paź 17:05
RCG21: nie wiem nic mi to nie daje mógłbyś mi wytłumaczyć ten przykłAD
17 paź 17:09
Antek: Powiem CI ze to duzo daje bo mozesz teraz pogrupowac wyrazy
17 paź 17:10
ICSP: jak to nic Ci nie daje

4x
2 = x
2 + 3x
2
x
4 − 2x
3 + 4x
2 − 6x + 3 = 0
(x
4 − 2x
3 + x
2) + (3x
2 − 6x + 3) = 0
Czy teraz już coś widzisz ?
17 paź 17:10
PW: Miałeś 5 składników, teraz jest 6 − można pogrupować.
17 paź 17:11
RCG21: dzięki już wiem
17 paź 17:24