Kula i sfera
DeDee: W kulę wpisano dwa stożki o wspólnej podstawie. Stosunek wysokości tych stożków wynosi 4:9. Ile
wynosi stosunek tworzących tych stożków?
17 paź 16:54
DeDee: UP
17 paź 17:14
Monika:

h
1+h
2= 2R
h1h2 = 4/9
h
1 = 4/9 h
2
4/9 h
2+h
2 = 2R
13/9 h
2 = 2R
R = 13/18 h
2
R
2 + h
2 2 = L
2 2
(
1318h
2)
2 + h
2 2 = L
2 2
493324 h
22 = L
2 2
L
2 =
√49318
R
2 + h
1 2 = L
1 2
(
1318h
2)
2+(
49h
2)
2 = L
1 2
1681h
22 +
169324h
22 = L
1 2
233324h
22 = L
1 2
L
1 =
√23318
L1L2 =
√493/18√233/18
L1L2 =
√233√483
17 paź 17:44
Monika: masz odp do tego zadania bo nie wiem czy nie zrobiłam błędu rachunkowego?
17 paź 17:45