Równania wykładnicze
Paula: Błagam o pomoc! Może mi ktoś wytłumaczyć, o co chodzi w równaniach wykładniczych?
Na przykładzie np. takim:
(2{2})
x−1=
14−x+2
−x+2 ma być w mianowniku, jest to potęga liczby 4, tylko nie wiem, jak to napisać , więc z góry
przepraszam i dziękuję za jakąkolwiek pomoc
17 paź 16:40
matyk: czy chodzi o coś takiego?
17 paź 16:43
17 paź 16:45
Paula: na początku jest 2 pierwiastek z dwóch, a potem jest tak jak Ty napisałeś

Czyli 2 pierwiastek
z dwóch do x−1 itd. Przepraszam za zapis, ale jesten nowa i troszeczkę nieogarnięta.
17 paź 16:46
Paula: ICSP dokładnie tak.
17 paź 16:49
ICSP: musisz za pomocą znanych Ci wzorów sprowadzić obie strony do tej samej podstawy. Potem
wystarczy już tylko porównać wykładniki.
17 paź 16:52
Paula: Tylko, że po wykonaniu tych działań wychodzi mi w pewnym momencie
32x+32x=−2x+4, a powinno być 2x+4 i nie wiem, co zrobiłam źle, ze ten minus mi został
17 paź 16:55
ICSP:
| | 1 | | 1 | |
zatem P = ( |
| )−x + 2 = |
| = 4−(−x + 2) = 4x − 2 = 22x − 4 |
| | 4 | | 4−x + 2 | |
17 paź 16:56
Paula: Już wiem, gdzie zrobiłam błąd. Dziękuję Ci bardzo
17 paź 17:00
Paula: Już wiem, gdzie zrobiłam błąd. Dziękuję Ci bardzo
17 paź 17:01