przystawanie trójkątów
evilek: Witam potrzebuje pomocy z zadaniem przystawanie trójkątów
Punkty E i F leżą odpowiednio na bokach BC i CD prostokąta ABCD, przy czym trójkąt AEF jest
równoboczny. Punkt M jest środkiem odcinka AF. Wykaż, że trójkąt BCM jest równoboczny.
Tutaj rysunek
http://m.ocdn.eu/_m/e6f355b0b5b10c1f8ee4cc2367bf50b6,62,37.jpg
Próbowałem to udowadniać poprzez przystawanie trójkątów. Wyliczałem kąty i tyle co mi wyszło
jedno nic mi to nie dało...
FA = AE,
kąt DAF = kąt EAB,
DA = AB