witam, zasada indukcji matematycznej!!
plopole: witam, zasada indukcji matematycznej
T(n)=1
L=1 P=1
L=P
założenie T(n+1)
pomoże ktoś dokończyć?, bo mi nie wychodzi...
17 paź 16:06
plopole: | | 1 | |
1+3+...+ 3n−1+3n= |
| (3n+1−1) |
| | 2 | |
rozwiązuję trochę i dalej nie mogę, ktoś dokończy i mi lekko wytłumaczy?
17 paź 16:09
ICSP: | | 1 | |
Założenie : 1 + 3 + ... + 3n−1 = |
| (3n − 1) |
| | 2 | |
| | 1 | |
Teza : 1 + 3 + ... + 3n−1 + 3n = |
| (3n+1 − 1) |
| | 2 | |
Dowód :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
L = 1 + 3 + ... + 3n−1 + 3n = |
| (3n − 1) + 3n = |
| 3n − |
| + 3n = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
= 3n( |
| + 1) − |
| = 3n * |
| − |
| = |
| (3n * 3 − 1) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
c.n.w.
Na mocy zasady ...
17 paź 16:22
PW: Mącisz. Założenie dla n=k
| | 1 | |
(Z) 1+3+...+3k−2+3k−1 = |
| (3k−1) |
| | 2 | |
Teza dla n=k+1
| | 1 | |
(T) 1+3+...+3k−2+3k−1+3k = |
| (3k+1−1). |
| | 2 | |
Dowód. Na mocy założenia indukcyjnego lewa strona (T) jest równa
Tu masz "własną inwencją" dojść, że jest to równe prawej stronie (T), co trudne nie jest.
17 paź 16:26
PW: ICSP − po czasie widać, że "Mącisz" nie dotyczy Twojego wpisu, bo go nie widziałem.
17 paź 16:27
ICSP:
17 paź 16:28
plopole: dzięki chłopaki już rozumiem
17 paź 16:28
plopole: mam jeszcze jeden przykład którego nie potrafię zrobić
| | n(n+1) | |
13+23+...+n3=[ |
| ]2 |
| | 2 | |
teza to wiadomo
| | (n+1)(n+2) | |
13+23+...+n3+(n+1)3=[ |
| ]2 |
| | 2 | |
dowód
| | n(n+1) | |
[ |
| ]2 + (n+1)3= i dalej jak robię wychodzą mi kosmosy... |
| | 2 | |
17 paź 17:08
PW: E, to zwykłe rachunki, można np. wyłączyć (n+1)2.
17 paź 17:13
plopole: nie wychodzi mia dalej...
17 paź 17:56
plopole: chociaż jednak wyszło, dzięki za pomoc
17 paź 17:57