wektory
zadanie: znajdz rzut prostopadly do wektora [1,2] na os wyznaczona przez wektor [2,1]
prosze o pomoc
17 paź 15:55
zadanie: ?
17 paź 16:17
Mila:

Znajdz rzut prostopadly wektora u
→ [1,2] na oś wyznaczoną przez wektor v
→ [2,1]
1) normalizujemy wektor v
→
|v|=
√5
2) Mnożymy
| | 2 | | 1 | | 2 | | 2 | | 4 | |
vn→◯u→[ |
| , |
| ]◯[1,2]= |
| + |
| = |
| |
| | √5 | | √5 | | √5 | | √5 | | √5 | |
3) mnożymy v
n przez otrzymana wartość
| | 4 | | 2 | | 1 | | 8 | | 4 | |
urz→= |
| *[ |
| , |
| ]=[ |
| , |
| ] wektor po rzutowaniu. |
| | √5 | | √5 | | √5 | | √5 | | √5 | |
II sposób wzory
17 paź 17:33
zadanie: dziekuje
18 paź 10:55
zadanie: Wykorzystując wyznacznik rozstrzygnij czy punkty A=(1,−1), B=(3,3), C=(13,23) sa współliniowe.
jakies podpowiedzi?
18 paź 12:26
PW: u
→[a,b] i V
→=[c,d] są współliniowe ⇔ mają proporcjonalne współrzędne (jeden z nich jest
wielokrotnością drugiego) ⇔ istnieje liczba k, taka że [a,b]=k[c,d] ⇔ [a,b] = [ka,kb] ⇔
(te nawiasy zamiast kresek oznaczających wyznacznik, bo w tym edytorze chyba sie nie da).
18 paź 12:37
PW: To tylko podpowiedź, ale przy rozważaniu ogólnym powinienem raczej napisać "równoległe" zamiast
"współliniowe" − wiesz, o co idzie?
18 paź 12:51
zadanie: tzn. my mielismy wyznacznik typu det(u,v) a wtedy jak?
18 paź 15:07
zadanie: a moge zrobic tak:
AB=[2,4]
AC=[12,24]
det(AB, AC)=48−48=0 czyli punkty A, B, C sa wspolliniowe? dobrze
18 paź 15:56
zadanie: prosilbym o sprawdzenie tego zadania
18 paź 15:58
zadanie: dane sa dwa wierzcholki rownolegloboku A(2,5) i B(5,1) oraz jego pole s=17.
wyznaczyc wspolrzedne dwoch pozostalych wierzcholkow wiedzac, ze punkt przeciecia przekatnych
znajduje sie na osi Oy.
wiem, ze:
det(bd,ba)=17
a dalej? jakies podpowiedzi?
18 paź 16:03
zadanie: ?
18 paź 18:43
Mila: 1) zrób rysunek.
S=(0,y)
SA
→=[2,5−y]
SB
→=[5,1−y]
ułóż równanie, po obliczeniu wsp. punktu S łatwo wyznaczysz wsp. C i D
18 paź 18:45
zadanie: ok dziekuje
a moge prosic o sprawdzenie zadania z godziny 15:56 ?
18 paź 19:13
Mila:
Punkty są współliniowe.
Metoda bez wyznacznika to potwierdza.
Prosta AB:
y=2x−3
18 paź 19:59
PW: Jeżeli używacie wyznacznika pary wektorów, to powinno być powiedziane, żę zerowanie się
wyznacznika oznacza równoległość wektorów (usiłowałem to pokazać). W tym wypadku wektory mają
wspólny początek, czyli ich początek i końce są współliniowe.
A znasz związek między wyznacznikiem a polem trójkąta?
18 paź 20:09
Mila:
Z tego co pisze autor wynika, że ma to podane na wykładzie ( ćwiczeniach).
Ja to sprawdzam tradycyjnie , prosta i ...
18 paź 21:27