dziedzina w trygonometri
n00b: wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=log(π2−x2)+1/(cos2x+sin2x)
z pierwszą czścią nie miałem problemu − dałem że π2+x2>0 i mi wyszło x⊂(−π,π) gorzej z drugą.
usaliłem że cos2x+sin2x≠0 i dalej już nie umiem wyliczyć. wedlug rozwiązań powinno mi wyjść że
tg2x≠−1, podczas gdy mnie jakie bzdury wychodzą. ktoś wie jak to rozwiązać?
17 paź 15:49
PW: Mianownik zerem ⇔ cos2x+sin2x=0.
Równość
cosu+sinu=0
sinu = −cosu
nie jest spełniona, gdy cosu=0 (warto w tym miejscu narysować oba wykresy na (−π,π)). Wobec
tego takie u należą do dziedziny. Dla pozostałych u można wykonać dzielenie
otrzymując
tgu = −1
− takie u trzeba z dziedziny wykluczyć, bo mianownik staje się zerem. Stąd wzięło się
tg2x≠1
17 paź 17:03