rozwiąz równanie
kuba: √5x2+10x+1 ≥ 7 − 2x− x2
17 paź 15:06
...:
a jaka jest różnica między równaniem a nierównością ...
17 paź 15:21
kuba: Widzisz znak to chyba logiczne że błąd w opisie.
17 paź 15:34
kuba: chodzi oczywiście o nierówność. Może podstawić zmienną t za pierwiastek?
17 paź 15:35
diego: Wyrażenie pod pierwiastkiem można zapisać jako wzór skróconego mnożenia.
17 paź 15:36
diego: Nie podstawisz zmiennej t, bo dodatkowo zmienna występuje po prawej stronie. To nie prowadzi do
ułatwienia rozwiązania zadania.
17 paź 15:37
ICSP: Ciekawe jaki wzór skróconego mnozenia

dana nierówność ma sens gdy 5x
2 + 10x + 1 ≥ 0 ⇒ x ∊ R
i mam teraz :
x
2 + 2x − 7 +
√5x2 + 10x + 1 ≥ 0 // * 5
5x
2 + 10x + 1 + 5
√5x2 + 10x + 1 − 36 ≥ 0
zatem
(
√5x2 + 10x + 1 + 9)(
√5x2 + 10x + 1 − 4) ≥ 0
√5x2 + 10x + 1 ≥ 4
5x
2 + 10x + 1 ≥ 16
5x
2 + 10x − 15 ≥ 0
x
2 + 2x − 3 ≥ 0
x ∊ (−
∞ ; −3] ∪ [1 ; +
∞)
17 paź 15:42
kuba: Właśnie siedziałem i głowiłem się gdzie jest niby ten wzór

O to chodziło , teraz już sobie
poradzę z kolejnymi . Dzięki
17 paź 15:46
diego: Ubzdurałem sobie że jest tam 25x
2
17 paź 15:46
diego: Myślenie ci nie zaszkodzi
17 paź 15:47
17 paź 15:48
ICSP: Dlaczego uznałem że gdy Δ > 0 to równanie nie ma pierwiastków

Trzeba poprawić tą dziedzinę
17 paź 15:52
ICSP: Poprawić czy już sobie sam z tym poradzisz ?
17 paź 15:53
diego: Po drugie to −5*7=−35
17 paź 15:54
diego: Sprostowanie − jestem dzisiaj ślepy
17 paź 15:55
ICSP: a −36 + 1 = −35
17 paź 15:55
kuba: Dam radę chodziło tylko o sposób a nie mogłem na to wpaść

Dzięki
17 paź 15:58
melonik: Nie rozumiem tego wyprowadzenia od:
(√5x2 + 10x + 1 + 9)(√5x2 + 10x + 1 − 4) ≥ 0
po przejście w:
√5x2 + 10x + 1 ≥ 4
ICSP, mógłbyś to wytłumaczyć? Skąd znasz taki sposób?
20 paź 20:37
melonik: 5x2 + 10x + 1 + 5√5x2 + 10x + 1 − 36 ≥ 0
t=wyrażenie pierwiastkowe, a zatem:
t2 +5t −36≥0 O to chodziło z tym t. Dzięki za pomysł.
20 paź 20:47