oblicz
sylwia: 3log9 27 + log13 9 − √3log3 16
17 paź 14:36
xyz: | | 1 | | 3 | |
log927 = log933 = 3log93 = 3* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
log
1/39 = −2
√3log316 =
√16 = 4
podstaw do wyrażenia i wykonaj + i −.
17 paź 15:03
Janek191:
3log9 27 + log13 9 −√3 log3 16 =
= 3 log32 33 + log3−1 32 − (30,5)log3 42 =
= 30,5*3 log3 3 − 2 log3 3 − 3(0,5*2)lg3 4 =
= 31,5 − 2* 1 − 4 = 3√3 − 6
17 paź 15:07
Janek191:
3log9 27 + log13 9 −√3 log3 16 =
= 3 log32 33 + log3−1 32 − (30,5)log3 42 =
= 30,5*3 log3 3 − 2 log3 3 − 3(0,5*2)lg3 4 =
= 31,5 − 2* 1 − 4 = 3√3 − 6
17 paź 15:08
sylwia: wielki dzięki
17 paź 15:23
Cześć Janek: Można jeszcze wyłączyć hehe:
3√3 − 6 = 3(√3 − 2)
28 paź 18:33