Układ równań, liczby zespolone
Krzysztof: Rozwiąż układ równań nie używając macierzy:
ix1 + (1+i)x2= 2+2i
2ix1 + (3+2i)x2= 5+3i
17 paź 14:24
PW: Nie ma zatem innego wyjścia
Pierwsze równanie pomnożyć stronami przez 2, po czym oba równania odjąć stronami − zostanie
tylko niewiadoma x2.
17 paź 14:31
Krzysztof: Robiąc tym sposobem otrzymuje po odjeciu:
2x
2 +2ix
2 − 3x
2− 2ix
2= −1 +i
x
2=1−i
co dalej?
17 paź 15:27
PW: Jak zwykle − podstawić do początkowych równań (wystarczy jednego), żeby wyliczyć x1.
17 paź 15:44