zespolone, pierwiastki
Martyna: 3√1
znajdź wszystkie pierwiastki tej liczby zespolonej.
Próbowałam to zrobić, ale Φ wychodzi zero, i pierwszy pierwiastek wyszedł mi taki:
a moduł wynosi 1.
w0 = (cos +isin)
I nie wiem co mam z tym zrobić, proszę o pomoc.
17 paź 12:47
wredulus_pospolitus:
3√1 = 1 ⋁ = e2iπ/3 ⋁ = e−2iπ/3
17 paź 12:53
Janek191:
z = 1 = 1*( cos 0
o + i sin 0
o) , bo I z I = 1
więc
| | 0 | | 0 | |
w0 = 1*( cos ( |
| )o + i sin ( |
| )o) = 1*( cos 0o + i sin 0o ) = 1 |
| | 3 | | 3 | |
| | 0 + 360 | | 0 + 360 | |
w1 = 1*( cos( |
| )o + i sin( |
| )o) = |
| | 3 | | 3 | |
| | √3 | |
= 1 *( cos 120o + i sin 120o ) = 1*( −12 + i * |
| ) = |
| | 2 | |
| | 0 + 2*360 | | 0 + 2*360 | |
w2 = 1*( cos ( |
| )o + i sin( |
| )o) = |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | √3 | |
= 1*( cos 240o + i sin 240o) = 1*( − |
| − i |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
17 paź 13:08
PW: Szkolną metodą można było tak;
3√z = u ⇔ u
3=1 ⇔ u
3−1 = 0
(u−1)(u
2+u+1) = 0
u−1=0 lub u
2+u+1 = 0
Równanie kwadratowe umiemy rozwiazywać, wzory w dziedzinie zespolonej są te same
gdzie Δ=1
2−4•1•1 = −3,
√Δ=
√3i
17 paź 14:26