17 paź 12:44
wredulus_pospolitus:
i rozwiązujesz
17 paź 12:46
ICSP: wredulus to co napisałeś nie jest prawdą
17 paź 12:48
wredulus_pospolitus:
przy założeniu a,b > 0
17 paź 12:50
wredulus_pospolitus:
się zapomniało

troszeczkę
17 paź 12:51
ICSP: 
Tutaj jednak zarówno a jak i b mogę być ujemne xD
17 paź 12:51
17 paź 12:55
wredulus_pospolitus:
1)
2
x−1 < 0 −> x<0 ⋀ 1−2
x−1 < 0 −> x>1 <−−−− brak przedziału
2)
2
x−1 < 0 −> x<0 ⋀ 1−2
x−1 > 0 −> x<1 <−−−− x∊(−
∞,0) będzie zachodziła (ujemna <
dodatniej)
3)
2
x−1 > 0 −> x>0 ⋀ 1−2
x−1 < 0 −> x>1 <−−−− x∊(1,+
∞) ale to nie spełnia nierówności
(dodatnia < ujemnej

yhy jaaasne)
4)
2
x−1 > 0 −> x>0 ⋀ 1−2
x−1 > 0 −> x<1 <−−−− x∊(0,1) a ten przedział do sprawdzenia
poprzez mnożenie na krzyż (mój pierwszy post)
17 paź 12:58
mw: Ja tak podeszłam do tego, że jako 2
x podstawilam t, porozwiązywałam, porozwiązywałam, wyszło
| | 4 | |
mi że 2x € (0, 1)∪( |
| , 3) ⇒ x € (0, 1)∪... i tu właśnie nie wiem jak zapisać. |
| | 3 | |
(2 − log
23 ; log
23) ? ? ?
€ znaczy oczywiście "należy do"
17 paź 13:12
mw: Tzn tzn x€(−∞,0)
17 paź 13:13
wredulus_pospolitus:
ale masz źle to rozwiązane ... zobaczyć x=2
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
|  <  −1 = |
| |
| 4−1 | | 3 | | 1−2 | |
17 paź 13:14
mw: Kurde:(
17 paź 13:17
mw: | | 4 | |
Od |
| do 2  Nie trzech  |
| | 3 | |
17 paź 13:19
wredulus_pospolitus:
hmmm
Prawa strona będzie ujemna bo: 1−2
5/3 − 1 = 1−2
2/3 < 1 − 2
0 = 1−1 = 0

a skoro jest ujemna (a lewa jednocześnie będzie dodatnia) to nie ma SZANS aby nierównośc była
spełniona ... patrz przypadki które rozpisałem
17 paź 13:22
17 paź 13:22
mw: Czyli x€(−
∞, 0)∪(log
243, 1)

Czy da się jakoś bez logarytmu zapisać?
17 paź 13:23
mw: No to chyba dobrze
17 paź 13:26
wredulus_pospolitus:
raczej się nie da
17 paź 13:26
mw: Dzięki! Wreszcie się jakoś ogarnęłam. I przepraszam za chaos mojego zapisu
17 paź 13:28