wrocławianka: Po sąsiednich torach jadą dwa pociągi z szybkościami 54km/h i 72km/h. Długości tych
pociągów wynoszą 100m i 150m. Oblicz czas mijania się pociągów, gdy jadą w przeciwne
strony b) jadą w jedną stronę
25 wrz 20:40
Jakub: Postaw się na miejscu maszynisty w szybszym pociągu.
a) Jak pociągi jadą w przeciwne strony to ich względna prędkość to 54+72=126km/h
Pociągi zaczną się mijać gdy maszyniści mogą sobie spojrzeć w oczy a skończą gdy końce
pociągów się miną.
vw = 126km/h = 35m/s
Czas mijania t = s/vw = (100+150)/35 ≈7,1s
b) Gdy jadą w jedną stronę to względna prędkość jest równa vw = 72-54 = 18m/s
t = s/vw = (100+150)/18 ≈ 13,9s