może ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłem
Sławek: (x−3y)5=x5−15x4y−30x3y2−30x2y3−15xy4−3y5
17 paź 12:14
wredulus_pospolitus:
źle niestety −> 10*(x3)*(−3y)2 = +90x3y2
oraz 10*(x2)*(−3y)3 =
oraz +5*x*(81)5 =
oraz +(−3)5 =
17 paź 12:39
wredulus_pospolitus:
oczywiście +5*x*(−3y)
4 miało być w przedostatniej linijce
17 paź 12:40
Sławek: dzięki nie byłem pewny, jak to mam być naliczone ale myślałem też nad tym rozwiazaniem
17 paź 12:54
Sławek: a to jak rozpisać (√x−1)6
17 paź 12:55
wredulus_pospolitus:
Slawku ... spójrz na trójkąt Pascala
17 paź 13:00
wredulus_pospolitus:
= (√x)6 + 6*(√x)5*(−1)1 + ... itd.
17 paź 13:01
daras: | | | | | | | | | |
(a + b)n = | anb0 + | an−1b1 + ... + | a1bn−1 + | a0bn |
| | | | | |
dwumian Newtona chyba znasz?
17 paź 13:53