f.wymierne
mw: I też proszę o pomysł na ten przykład
8x + 18x − 2*27x = 0
17 paź 12:12
wredulus_pospolitus:
2x = a
3x = b
17 paź 12:13
Janek191:
8
x + 18
x − 2*27
x = 0
8
x + ( 2*9)
x − 2*( 3*9)
x = 0
8
x + 2
x *9
x − 2*3
x *9
x = 0 / : 9
x
| 8x | |
| + 2x − 2*3x = 0 /: 3x |
| 9x | |
| | 2 | | 2 | |
( |
| )3x + ( |
| )x − 2 = 0 |
| | 3 | | 3 | |
t
3 + t − 2 = 0
t = 1 bo 1 + 1 − 2 = 0
( t
3 + t − 2) : ( t −1) = t
2 + t + 2
− t
3 + t
2
−−−−−−−−−−
t
2 + t − 2
− t
2 + t
−−−−−−−−−
2t − 2
−2t + 2
−−−−−−−
0
t
2 + t + 2 = 0 ⇒ Δ = 1 − 4*1*2 < 0 − brak pierwiastków rzeczywistych
zatem
t = 1
=====================
17 paź 13:47
Janek191:
8
x + 18
x − 2*27
x = 0
8
x + ( 2*9)
x − 2*( 3*9)
x = 0
8
x + 2
x *9
x − 2*3
x *9
x = 0 / : 9
x
| 8x | |
| + 2x − 2*3x = 0 /: 3x |
| 9x | |
| | 2 | | 2 | |
( |
| )3x + ( |
| )x − 2 = 0 |
| | 3 | | 3 | |
t
3 + t − 2 = 0
t = 1 bo 1 + 1 − 2 = 0
( t
3 + t − 2) : ( t −1) = t
2 + t + 2
− t
3 + t
2
−−−−−−−−−−
t
2 + t − 2
− t
2 + t
−−−−−−−−−
2t − 2
−2t + 2
−−−−−−−
0
t
2 + t + 2 = 0 ⇒ Δ = 1 − 4*1*2 < 0 − brak pierwiastków rzeczywistych
zatem
t = 1
=====================
17 paź 13:47