trójkąt
kasia: Bardzo prosze o rozwiązanie tych zadań:
1) Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty: A= (−3,5), B= (−1,2), C= (0,4)
a) Wiedząc że ΔA'B'C'= Sx (ΔABC), oblicz współrzędne punktów A', B', C'
b) Wiedząc że ΔA'' B''C''= So (ABC)
2) Wykaż że trójkąt ABC jest trójkątem prostokątnym, jeżeli A= (2,1), B= (1,5), C= (−7,3)
17 paź 11:37
wredulus_pospolitus:
a czemu potrzebujesz rozwiązania ? nie dasz rady sama zrobić tych zadań gdy Cię nakierujemy ?
17 paź 11:40
wredulus_pospolitus:
czy wiesz co oznacza zapis: Sx(...)

oraz So(...)
17 paź 11:40
kasia: To znaczy jezeli chodzi o 1 zad to nie mam w ogole pomyslu jak mozna go rozwiazac,
a drugi zrobilam i wyszlo mi ze nie jest trojkatem prostokatnym, takze to na pewno zle
17 paź 11:43
Aga1.: 1)
a) W symetrii względem osi OX nie zmienia się x(czyli pierwsza liczba punktu się nie zmienia, a
druga zmienia się na liczbę z przeciwnym znakiem)
Jeśli A=(−3,5) to
A'=(−3,−5)
Dokończ
B'=
C'=
17 paź 11:43
wredulus_pospolitus:
to napisz nam jak też liczyłaś drugie zadanie
a pierwsze ... jeżeli NIE WIESZ co oznacza zapis Sx(...) i So(...) to i tak nie rozumiesz
rozwiązania
i powiedz ... co w takim razie na lekcjach robisz ?
17 paź 11:45
kasia: jezeli chodzi o zapis Sx i So to wiem co to jest i prosze o nie zwracanie mi zbednych uwag
17 paź 11:49
kasia: w zad 2 obliczylam dlugosci odcinkow IABI, IACI, IBCI, a nastepnie obliczylam IABI2+ IBCI2=
IACI2
17 paź 11:55
Aga1.:

Zapisz swoje obliczenia.
IABI=
IBCI=
IACI=
Który z nich jest najdłuższy?
(najdłuższy)
2=(średni)
2+(najkrótszy)
2
17 paź 12:02
kasia: Dziękuję bardzo, okazalo sie ze pomylilam sie w obliczeniach, juz mam dobrze
17 paź 12:12