Diagram kołowy
ZUZIA::

Przedstaw na diagramie kołowym dane z tabeli.
17 paź 11:32
wredulus_pospolitus:
40+20+10+30 = 100
czyli rysujesz koło ... 4/10 to będzie 'tak' ... 2/10 to będzie 'raczej tak' ... itd.
17 paź 11:39
ZUZIA:: Ale to musi być podane w stopniach.
100 − 360stopni
40 − x
x = 144stopni
Czy to tak się liczy
17 paź 13:46
daras: tak i jeśli masz kątomierz to sobie juz poradzisz
17 paź 13:56
ZUZIA:: A procent jak policzyć ?
17 paź 14:12
Martyna: to już jest procent.
100% = 360 stopni
analogicznie, jak podzielimy obie strony przez 10, wychodzi
10% = 36 stopni.
a teraz narysuj koło, i pokolei zaznaczaj, pipko
17 paź 17:43