| 1 | ||
Znalazłam równanie prostej AC(y=− | x+23) i znalazłam równanie symetralnej boku | |
| 3 |

?
Tak jak przewidziałaś ( pomogę
)
zadanie można rozwiązać różnie ,
skoro już wyznaczyłaś równanie drugiej przekątnej ; pr. DB: y= 3x −6
wystarczy teraz znaleźć punkt przecięcia tych przekątnych S( xS, yS)
zrobimy to "chytrzej" bez rozwiazywania układu
| xA +xC | yA +yC | |||
xS= | .... yS= | |||
| 2 | 2 |
powodzenia !
PS: Może ktoś , poda jeszcze inny sposób
( np. przez obrót punktu C dookoła punktu S o kąt 90o
też tak można
Pozdrawiam ( "agenta 07" )