matematykaszkolna.pl
.. :)TO TYLKO JA: Proszę o podpowiedź,co dalej... Punkty A=(−1,1),C=(5,−1) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu ABCD.Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków tego kwadratu.
 1 
Znalazłam równanie prostej AC(y=−

x+23) i znalazłam równanie symetralnej boku
 3 
AC..(.y=3x−6)...Tylko,co dalej?
4 paź 17:33
:)TO TYLKO JA:
7 paź 15:07
:)TO TYLKO JA: Czy to zadanie jest takie trudne,czy coś z nim jest nie tak? Już kilka osób je zamieściło i nie dostało odpowiedzi...
12 paź 20:49
:)TO TYLKO JA: ?
12 paź 21:44
yeti: Witamemotka Tak jak przewidziałaś ( pomogę) zadanie można rozwiązać różnie , skoro już wyznaczyłaś równanie drugiej przekątnej ; pr. DB: y= 3x −6 wystarczy teraz znaleźć punkt przecięcia tych przekątnych S( xS, yS) zrobimy to "chytrzej" bez rozwiazywania układu
 xA +xC yA +yC 
xS=

.... yS=

2 2 
xS= 2 yS= 0 => S( 2,0) wystarczy rozwiązać układ równań prostej BD z okręgiem: ( x −2)2 + y2 = r2 gdzie r= ISCI = 10 więc: y = 3x −6 i ( x −2)2 +y2 = 10 rozwiązując ten układ równań otrzymasz współrzędne punktów D i B Odp: D( 3,3) B( 1,−3) ( sprawdź na rys. w układzie współrzędnych , zobaczysz ,że wszystko graemotka powodzenia ! PS: Może ktoś , poda jeszcze inny sposób ( np. przez obrót punktu C dookoła punktu S o kąt 90o też tak można emotka Pozdrawiam ( "agenta 07" )
12 paź 23:25
:)TO TYLKO JA: Dziękuję... Pozdrawiam "Kameleona"
13 paź 16:28