zespolone
Martyna:
(1+i√3)7
17 paź 11:25
Martyna: muszę to rozwiązać z kartezjańskiej, do trygonometrycznej, i spowrotem.
potrafi ktoś to zrobić?
mi wychodzi − 64 − i64√3
a powinno wyjść 64 + i64√3
17 paź 11:27
ICSP: z = 1 + i
√3
|z| =
√1 + 3 =
√4 = 2
| | π | | π | |
z = 1 + i√3 = 2(cos |
| + isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | | 7π | | 7π | |
z7 = [2(cos |
| + isin |
| )]7 = 27 * (cos |
| + isin |
| ) = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | π | | π | | 1 | | √3 | |
= 27 * (cos |
| + isin |
| ) = 27 * ( |
| + i |
| = 64 + 64√3i |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
17 paź 11:30