Przeksztalcanie wyrazen wymiernych
Moose: NIe mogę rozwiązać paru zadań z przekształceń wyrażeń wymiernych, oto one:
Rozłóż na czynniki:
a
3+b
3+c
3− 3abc
(b−c)
3+(c−a)
3+(a−b)
3
Uprościć wyrażenia:
Z góry dziękuje za rozwiązanie.
17 paź 09:37
AS:
(b − c)3 + (c − a)3 + (a − b)3 =
b3 − 3*b2*c + 3*b*c2 − c3 + c3 − 3*a*c2 + 3*a2*c − a3 + (a − b)3 =
3*a2*c − 3*b2*c − 3*a*c2 + 3*b*c2− (a3 − b3) + (a − b)3 =
3*c*(a2 − b2) − 3*c2*(a − b) − (a3 − b3) + (a − b)3 =
(a − b)*[3*c*(a + b) − 3*c2 − (a2 + a*b + b2) + (a − b)2] =
(a −b)*(3*a*c + 3*b*c − 3*c2 − a2 − a*b − b2 + a2 − 2*a*b + b2) =
(a− b)*(3*a*c + 3*b*c − 3*c2 − 3*a*b) =
3*(a − b)*(b*c − c2 − a*b + a*c) =
3*(a − b)*[(c*(b − c) − a*(b − c)] =
3*(a − b)*(b − c)*(c − a)
Podaję wynik do pierwszego
a3 + b3 + c3 − 3*a*b*c =
(a + b + c)*(a2 − a*b − a*c + b2 − b*c + c2)
17 paź 11:40
xyz:
3)
| | | | x3+1 | | x | | (x+1)(x2−x+1) | |
= |
| = |
| * |
| = |
| = x+1 |
| | | | x | | x2−x+1 | | x2−x+1 | |
17 paź 15:09
kamila: 83:35
prosze o rozwiązanie
17 paź 15:18
Moose: Dziękuję wam za rozwiązania
18 paź 10:52
zoska: witam prosze o rozwiazanie mi jedego zadania. z gory dziekuje
zapisz w notacji wykladniczej :
0,000000005
18 paź 11:43
wredulus_pospolitus:
czy wiesz co to jest notacja wykładnicza

jeżeli nie ... to dziękujemy ... zapraszamy gdy się dowiesz
jeżeli tak ... to jak zapiszesz w notacji wykładniczej 0,5 ? a jak 0,05? to jak zapiszesz to co
masz zapisać ?
18 paź 11:54